Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Kod produktu: PDwAP
ISBN: 978-83-64512-92-6
Liczba stron: 266
Okładka: twarda
Kogo w pierwszej kolejności powinno się powitać i zaprezentować podczas służbowej uroczystości – ministra, wojewodę, starostę czy biskupa? Jak na oficjalnych przyjęciach należy traktować osoby towarzyszące zaproszonym gościom? Czy urzędnik zawsze musi przepuścić w drzwiach koleżankę z pracy i kiedy wypada mu pocałować ją w rękę?
Dzięki przewodnikowi pracownicy i kierownicy jednostek publicznych dowiedzą się, jak postępować w każdej, nawet najtrudniejszej, sytuacji zawodowej zgodnie z zasadami savoir-vivre'u, etykiety i protokołu dyplomatycznego. Unikną najczęstszych błędów podczas codziennych kontaktów ze współpracownikami, klientami i odwiedzającymi instytucję gośćmi.
Praktyczne przykłady, którymi został wzbogacony przewodnik, pozwolą jeszcze lepiej zrozumieć, jak nie popełnić faux pas w pracy oraz:
Przewodnik przyda się we wszystkich ministerstwach, urzędach państwowych i samorządowych, instytucjach kultury i placówkach oświatowych. Pomoże nie tylko zorganizować obchody święta państwowego, lokalnego i kościelnego, dożynki czy dni patrona szkoły, ale również odpowiednio podjąć zagranicznego inwestora.
Stanisław Krajski – doktor nauk humanistycznych, filozof i historyk filozofii, pisarz. Prowadzi Akademię Dobrych Manier – szkolenia z zakresu savoir-vivre’u, etykiety biznesu i protokołu dyplomatycznego, bloga „Savoir vivre i nowa klasa średnia” oraz największy w Polsce portal o tej tematyce. Autor kilkuset artykułów dotyczących savoir-vivre’u i ponad 50 książek z różnych dziedzin.
„Protokół dyplomatyczny w administracji publicznej”
Autor: Stanisław Krajski
Spis treści
Wstęp
Rozdział 1.
Savoir-vivre, etykieta instytucji, protokół dyplomatyczny
1.1. Czym jest savoir-vivre?
1.2. Filozofia savoir-vivre’u
1.3. Zasada szlachetności
1.4. Zasada grzeczności i troski o drugiego człowieka
1.5. Zasada szacunku
1.6. Kultura osobista
1.7. Wiedza towarzysząca savoir-vivre’owi
1.8. Etykieta towarzyska jako uszczegółowienie zasad savoir-vivre’u
1.9. Etykieta instytucji jako modyfikacja etykiety towarzyskiej
1.10. Protokół dyplomatyczny jako modyfikacja etykiety towarzyskiej
1.11. Ogłada i obycie
1.12. Dobre maniery – przyswojenie wskazań etykiety
1.13. Bon ton – umiejętność radzenia sobie w sytuacjach nietypowych
1.14. Faux pas i gafy
1.15. Inne niewłaściwe zachowania
Rozdział 2.
Mowa ciała i zmiana miejsca
2.1. Założenia mowy ciała i gestykulacji
2.2. Dotyk
2.3. Całowanie kobiety w rękę i całowanie w policzki
2.4. Prawidłowa postawa stojąca
2.5. Prawidłowa postawa siedząca
2.6. Siadanie i wstawanie
2.7. Chodzenie pojedynczo, w parze, w kilka osób – reguła prawej strony
2.8. Przechodzenie przez drzwi
2.9. Postawa podczas powitania i pożegnania, dystans pomiędzy rozmawiającymi
2.10. Powitanie i pożegnanie w gabinecie zwierzchnika
2.11. Mężczyzna wchodzi z kobietą do restauracji
2.12. Wchodzenie pomiędzy dwa rzędy foteli
2.13. Wchodzimy po schodach
2.14. Podchodzenie do stołu pojedynczo i w parze
2.15. Zachowania związane z parasolem
2.16. Ręce w kieszeni
2.17. Czesanie się, zażywanie lekarstw, wycieranie nosa
2.18. Zdejmowanie okularów
2.19. Wsiadanie do samochodu
2.20. Wręczanie kwiatów
Rozdział 3.
Wygląd, ubiór, dodatki
3.1. Zasady elegancji
3.2. Moda i klasyka w ubiorze służbowym
3.3. Kolorystyka
3.4. Klasyczne typy ubiorów męskich i kobiecych
3.5. Ubiór weekendowy i strój romantyczny
3.6. Garnitur sportowy koordynowany
3.7. Garnitur biznesowy
3.8. Garnitur spacerowy
3.9. Garnitur wizytowy
3.10. Strój wieczorowy
3.11. Spodnie, spódnica, bluzka
3.12. Skromna kreacja wizytowa, sukienka koktajlowa i „mała czarna”
3.13. Sukienka z marynarką
3.14. Kostium
3.15. Princeska
3.16. Garsonka
3.17. Bliźniak
3.18. Szmizjerka
3.19. Buty, skarpetki, pasek, portfel
3.20. W krawacie czy bez
3.21. Mężczyzna – fryzura, zarost, paznokcie
3.22. Kobieta – kolor włosów, fryzura, paznokcie
3.23. Perfumy kobiece w pracy
3.24. Perfumy męskie w pracy
3.25. Biżuteria, okulary, zegarek na rękę
3.26. Teczka, torebka, parasol
3.27. Największe błędy w ubiorze męskim
3.28. Największe błędy w ubiorze kobiecym
Rozdział 4.
Komunikacja werbalna
4.1. Czym jest rozmowa?
4.2. Zachowania podczas rozmowy
4.3. Natężenie głosu
4.4. Aktywne słuchanie
4.5. Gestykulacja
4.6. Tematy, których nie wolno poruszać
4.7. Tytułowanie w trakcie rozmowy
4.8. Small talk
4.9. Rozmowa towarzyska
4.10. Rozmowa służbowa
4.11. Rozmowa w większym gronie
4.12. Zwroty, których nie powinniśmy używać
4.13. Dowcipy i anegdoty
4.14. Kiedy należy wyłączyć telefon
4.15. Telefon w trakcie spotkania
4.16. Rozmowa przez telefon, powitanie, przebieg, pożegnanie
4.17. Służbowe SMS-y
4.18. Korespondencja papierowa – podstawowe wymogi
4.19. List urzędowy
4.20. Tytułowanie na kopercie i w liście
4.21. Życzenia na piśmie
4.22. E-mail
4.23. Prawidłowy wygląd wizytówek – typy wizytówek
4.24. Wręczanie i przyjmowanie wizytówek
Rozdział 5.
Precedencja
5.1. Precedencja towarzyska
5.2. Precedencja służbowa w urzędzie
5.3. Precedencja towarzyska w urzędzie
5.4. Precedencja stanowisk i funkcji w Rzeczypospolitej Polskiej
5.5. Precedencja stanowisk administracji rządowej i samorządowej w województwie
5.6. Precedencja stanowisk samorządowych w powiecie i w gminie (mieście)
5.7. Precedencja w Ministerstwie Obrony Narodowej i wojsku
5.8. Precedencja Kościoła katolickiego
5.9. Precedencja korpusu dyplomatycznego
5.10. Krzyżowanie się procedencji
5.11. Precedencja osób nieznajdujących się na oficjalnych listach procedencji
5.12. Pozycja reprezentantów Kościoła w krzyżowaniu się procedencji
5.13. Precedencja przy powitaniu i pożegnaniu
5.14. Precedencja przy przedstawianiu sobie osób
5.15. Precedencja przybywania na uroczystości
5.16. Precedencja w przemówieniach
5.17. Precedencja widowni
5.18. Precedencja w składaniu wieńców
5.19. Etykieta i precedencja w samochodzie
5.20. Precedencja przy stole
5.20.1. Zasady ogólne
5.20.2. Dwie osoby przy stole
5.20.3. Trzy osoby przy stole
5.20.4. Cztery osoby przy stole
5.20.5. Sześć osób przy stole
5.20.6. Osiem osób przy stole
5.20.7. Usadzenie gości przy stole prezydialnym
5.20.8. Usadzenie przy stole większej liczby osób
Rozdział 6.
Etykieta w urzędzie
6.1. Ubiór i zachowanie sekretarki
6.2. Przygotowanie napojów i poczęstunku przez sekretariat
6.3. Zachowania pracowników wobec przełożonego
6.4. Kontakty między wydziałami instytucji
6.5. Zachowania obowiązujące w ramach wydziałów instytucji
6.5.1. Wręczanie kwiatów i prezentów
6.6. Zachowania obowiązujące w ramach kontaktów z petentami i gośćmi
Rozdział 7.
W restauracji i hotelu
7.1. Spotkanie służbowe w kawiarni
7.2. Wybór restauracji na oficjalne spotkanie
7.3. Wymogi stawiane obsłudze
7.4. Podstawowe błędy
7.5. Zachowanie przy stole
7.5.1. Posługiwanie się serwetką
7.5.2. Talerzyk do pieczywa i kieliszek
7.5.3. Sposób spożywania pieczywa
7.5.4. Dobór win
7.5.5. Trzymanie kieliszka
7.5.6. Rozmowy przy stole
7.5.7. Posługiwanie się sztućcami
7.5.8. Sposób jedzenia zupy
7.5.9. Kiedy nie wolno używać noża?
7.5.10. Jedzenie warzyw
7.5.11. Jedzenie ryb
7.6. Kontakty z kelnerem
7.7. Płatność i napiwki
7.8. Wybór hotelu
7.9. Wybór pokoi w hotelu
7.10. Codzienne zachowania w hotelu
7.11. Zachowania związane z korzystaniem z basenu
Rozdział 8.
Przyjęcia – organizacja i udział
8.1. Lampka wina
8.2. Koktajl
8.3. Aperitif
8.4. Przyjęcie bufetowe
8.5. Kawa i herbata
8.6. Herbatka
8.7. Przyjęcie zasiadane
8.7.1. Aperitif
8.7.2. Przyjęcie właściwe
8.7.3. Kawa
8.7.4. Czas trwania przyjęcia
8.8. Lunch
8.9. Bankiet
8.10. Przyjęcie ogrodowe
8.11. Zaproszenia
8.12. Ubiór
8.13. Traktowanie osoby towarzyszącej
Rozdział 9.
Przyjmowanie gości w urzędzie
9.1. Rozmowy wstępne
9.2. Zaproszenie
9.3. Ustalenie programu pobytu gości
9.4. Powitanie na lotnisku i dworcu kolejowym
9.5. Przejazd do instytucji
9.6. Powitanie w instytucji
9.7. Pilotowanie gości (opieka nad gośćmi)
9.8. Nocleg i posiłki dla gości
9.9. Spotkania i konferencje
9.10. Atrakcje dla gości
9.11. Kwiaty i prezenty
Rozdział 10.
Sytuacje wyjątkowe
10.1. Święta
10.2. Pogrzeb w rodzinie pracownika i śmierć pracownika
10.3. Imieniny pracownika, ślub, urodzenie się dziecka pracownikowi, odejście na emeryturę
10.4. Przykre zapachy
10.5. Kłopoty z klientami – reagowanie na agresję słowną i groźby przemocy fizycznej
10.6. Nadużycie alkoholu przez pracownika lub gościa
10.7. Reagowanie na oskarżenia o seksizm, molestowanie, mobbing, zachowania wulgarne
Rozdział 11.
Kontakty z cudzoziemcami i wizyty zagraniczne
11.1. Zasady ogólne
11.2. Pobyt za granicą
11.3. Gościmy cudzoziemców
Pozycje książkowe, które powinny znajdować się w każdym urzędzie
Bibliografia
Skorowidz rzeczowy
Stanisław Krajski